Brandveiligheid van gebouwen

In België is er een brandreglementering die vastgelegd is in het Koninklijk Besluit ‘basisnormen voor de preventie van brand en ontploffing’. Deze werd in de loop van 2022 herzien. Tijdens deze opleiding wordt ingegaan op welke reglementeringen er van kracht is op gebouwen in functie van het gebruik er van. De basisprincipes uit de wetgeving en hoe deze conform de wetgeving aangetoond worden, wordt behandeld. Daarnaast is er een praktisch deel waarbij stilgestaan wordt bij brandwerende doorvoeringen en deuren en de nieuwe eisen omtrent de brandvoortplanting via gevels.

 

Programma

  • Na een kort overzicht van de huidige reglementaire context zal er tijdens de opleiding ingegaan worden op de belangrijkste theoretische concepten, zoals de brandreactie en de brandweerstand, en zullen de Europese klassen in detail besproken worden. Tevens wordt aangegeven hoe de brandweerstand en brandreactie aangetoond kan worden.
  • In het meer praktische luik wordt aan de hand van voorbeelden uit de praktijk een correctie uitvoering van doorvoeringen en deuren behandeld en worden de eisen voor gevels toegelicht en geduid met een aantal praktijkvoorbeelden.
    • De doorboring van brandwerende bouwelementen door leidingen, HVAC-kanalen, rookafvoerkanalen, elektrische kabels, deuren en andere elementen kunnen de prestaties ervan in het gedrang brengen. Hierbij zal nader ingegaan worden op een aantal courante pathologieën op de bouwplaatsen en zal er een overzicht gegeven worden van de te respecteren eisen en de punten waaraan men aandacht dient te besteden om te komen tot een conforme uitvoering.
    • De plaatsing van brandwerende deuren wordt eveneens geduid aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. Om zo te komen tot de belangrijkste aandachtspunten bij het correct plaatsen van brandwerende deuren.
    • Tot slot worden de verschillende wegen van brandvoortplanting via de gevels toegelicht en wordt er stil gestaan bij de praktische oplossingen om aan deze nieuwe regelgeving te voldoen.

 

Prijs

  Lid  Niet-lid
Opleidingskost € 138 € 186

 

De opleidingskost is gratis voor bedienden PC200 dankzij de tussenkomst van Cevora.
Alle prijzen zijn exclusief btw, maar inclusief catering en cursus.

 

Mogelijke tussenkomsten




 

 

Image
Tramstraat 59
9052 Zwijnaarde
T 09 244 45 00
opleidingenovl@embuild.be
Image

© 2022 Embuild West- en Oost-Vlaanderen. webdesign by SCOPS (www.onlineopvallen.be)