Het allerbelangrijkste om uw job in de bouw goed te kunnen uitvoeren is kennis van zaken en het afleveren van een goede kwaliteit. Hoe kan u ervoor zorgen dat u steeds mee blijft met de veranderingen binnen uw sector of u ook in orde te brengen met een aantal verplichte opleidingen? Dat kan u doen via onze bouwtechnische opleidingen. Hieronder vindt u de onderverdelingen terug.

Duurzaam bouwen  |  Bouwtechnisch   |  Vaktechnische praktijkopleidingen   |  Asbest   |  Bouwproces & organisatie   |  Nascholing vakbekwaamheid beroepschauffeurs

 

 

 

 

Duurzaam bouwen

 

Tegenwoordig kan je er niet meer onderuit: Bouwen moet anders dan vroeger en moet vooral duurzaam, efficiënt en milieuvriendelijk gebeuren. Ook hiervoor proberen wij u met ons aanbod te helpen, zodat je steeds mee kan met de nieuwste technologieën en technieken. Onderwerpen van zonnepanelen tot luchtdicht bouwen en BEN bouwen worden door professionals grondig belicht. 

 

 

 

 

Bouwtechnisch

 

Dankzij onze bouwtechnische opleidingen kan u uw vakkennis gaan verdiepen. Ook nu hebben we weer een aantal nieuwe opleidingen in ons aanbod, en we proberen ons aanbod ook steeds uit te breiden. 

 

 

 

 

Vaktechnische praktijkopleidingen

 

Tijdens onze praktijkopleidingen, krijg je de kneepjes van het vak pas echt onder knie. Zo kan je leren glasplaatsen of leren werken met houtbewerkingsmachines. 

 

 

 

 

Asbest

 

Alle bouwvakarbeiders die sporadisch of regelmatig met asbest in aanraking komen, moeten een gepaste opleiding volgen. Bovendien moet je ook nog jaarlijks een bijscholing volgen. Opgelet: dit gaat om het verwijderen van vaste asbest. Voor het verwijderen van niet-hechtgebonden asbest moet je altijd beroep doen op een erkende asbestverwijderaar. 

 

 

 

 

Bouwproces & organisatie

  Naast het uitvoeren van werkzaamheden op de werf, mag u het belang van de voorbereiding van het bouwproces en de bouworganisatie niet gaan onderschatten. Ook hierover hebben wij opleidingen in ons aanbod. 

 

 

 

 

Nascholing vakbekwaamheid beroepschauffeurs

Sinds 10 september 2009 moeten beroepschauffeurs naast hun rijbewijs C/CE ook een attest van vakbekwaamheid kunnen voorleggen. Daarbij geldt een vijfjaarlijkse nascholing van 35 uren (elke 5 jaar moet het rijbewijs hernieuwd worden). Voor de bouwsector zijn er echter wel twee belangrijke uitzonderingen voorzien (waarvoor deze vakbekwaamheid dus niet verplicht is):

  • voor bestuurders van voertuigen met een toegelaten maximumsnelheid van 45 km/u
  • voor bestuurders van voertuigen of combinaties van voertuigen die worden gebruikt voor het vervoer van materiaal, apparatuur of machines die de bestuurder voor zijn werk nodig heeft en op voorwaarde dat dit vervoer niet de voornaamste activiteit van de bestuurder is
 

Bij het volgen van 5 modules nascholing vakbekwaamheid, wordt bepaald dat er minstens één module gevolgd moet worden uit elk van de 3 verplichte categorieën. Elke bestuurder moet daarbij ook minstens 3 uren praktijkles achter het stuur gevolgd hebben.

Categorie 1: Nascholing in rationeel rijden op basis van de veiligheidsvoorschriften

Economisch en defensief rijden (3u praktijk) - 14 punten
Vakbekwaamheid: Economisch rijden - 1 daagse (3u praktijk met eigen vrachtwagen) - 7 punten
Veilig vervoer van goederen (ladingzekerheid) - 7 punten

Categorie 2: Toepassing van de voorschriften

Rij- en rusttijden en vervoersdocumenten - 7 punten
Rij- en rusttijden en gebruik digitale en analoge tachograaf - 7 punten
Actualisering vakbekwaamheid - 7 punten
Vakbekwaamheid uitzonderlijk vervoer - 7 punten
Update wegcode en Europees aanrijdingsformulier- 7 punten


Categorie 3: Gezondheid, verkeers- en milieuveiligheid, dienstverlening, logistiek

Ergonomie - 7 punten
Eerste hulp bij verkeersongevallen - 7 punten
EHBO basisvorming - 14 punten
EHBO bijscholing + brandblus - 7 punten
Veiligheidssensibilisering - 7 punten
Ongevallen met brand - 7 punten
Gevaren in het verkeer - 7 punten
Dode hoek en manoeuvreerschade - 7 punten 


Opgelet: chauffeurs die na 10/09/2009 hun rijbewijs C behaalden en nog nooit een code 95 op hun rijbewijs hebben gehad, zijn verplicht om eerst te slagen voor het examen “basiskwalificatie vakbekwaamheid”.

Een opleiding voor dit examen is niet verplicht, het kan ook via zelfstudie. Rijscholen bieden een dergelijke opleiding basiskwalificatie aan. Na dit examen moet men dan de vijfjaarlijkse nascholingen volgen.