Inleiding

Tijdens deze opleiding krijg je info over BIM: een gevestigde manier van (samen)werken bij bouwprojecten waarbij informatie gestructureerd beschreven, beheerd en uitgewisseld worden. Tijdens de 3 modules krijg je inzicht in wat BIM inhoudt, je neemt projectspecifieke documenten onder de loop en leert het nut van een BIM-protocol en BIM-uitvoeringsplan. Je krijgt een praktische vorming in het structureren van bouwgegevens en het gebruik van classificatiesystemen in bouwprojecten. Aan de hand van concrete en praktische voorbeelden wordt IFC uit de doeken gedaan.

Module 1 | Wat is BIM en wat is de meerwaarde voor mijn bedrijf?
Module 2 | BIM-protocol & BIM-uitvoeringsplan
Module 3 | Bouwgegevens structureren en werken met IFC (Industry Foundation Classes)

Programma

Module 1 | Wat is BIM en wat is de meerwaarde voor mijn bedrijf?

Een informerende vorming in Building Information Modelling – BIM: een gevestigde manier van (samen)werken bij bouwprojecten waarbij informatie gestructureerd beschreven, beheerd en uitgewisseld worden.

Doel van deze sessie is de deelnemer te laten kennis maken met wat BIM inhoudt en waarom een bouwbedrijf de BIM-trein niet mag missen. Aan de hand van concrete en praktische voorbeelden wordt BIM doorheen het bouwproces uitgelicht. Deze opleiding richt zich naar entrepreneurs, architectes, maîtres d'ouvrage, facility managers…

Module 2 | BIM-protocol & BIM-uitvoeringsplan

Een praktische opleiding in het gebruik en opstellen van projectspecifieke documenten die onmisbaar zijn voor een goed georganiseerd BIM-proces.

Doel van deze opleiding is de deelnemer te duiden op het nut van een BIM-protocol en BIM-uitvoeringsplan en hem te ondersteunen bij het opstellen (of mee opstellen) van deze documenten. Dit gebeurt aan de hand van het nationaal referentiedocumenten opgesteld door het WTCB. Deze opleiding richt zich naar BIM-verantwoordelijken van bouwprofessionelen in de bouw.

Module 3 | Bouwgegevens structureren en werken met IFC (Industry Foundation Classes)

Een praktische vorming in het structureren van bouwgegevens en het gebruik van classificatiesystemen in bouwprojecten. Doel van deze opleiding is de deelnemer wegwijs te maken tussen verschillende classificatiesystemen die helpen bij het gestructureerd opbouwen van bouwinformatiemodellen. Ook krijg je in deze module vorming in het gebruik van het bestandsformaat IFC tijdens het modelleren en verwerken van bouwgegevens in een BIM-proces. Hierbij willen we de deelnemer  laten kennis maken met het IFC-bestandsformaat en tonen waarom dit voordelen biedt bij een open samenwerking tussen bouwpartijen in een BIM-proces. Aan de hand van concrete en praktische voorbeelden wordt IFC uit de doeken gedaan.

 

Prijs en tussenkomsten

  Lid  Niet-lid
Prijs per module € 120 € 162
Alle modules (25% korting) € 270 € 365

 

BIM - Module 1: Wat is BIM en wat is de meerwaarde voor mijn bedrijf?

BIM - Module 2: BIM-protocol & BIM-uitvoeringsplan

BIM - Module 3: Bouwgegevens structureren en werken met IFC (Industry Foundation Classes)